Στον τελικό ρομποτικής το 47ο και το 19ο Δημοτικό σχολείο
Στις καλύτερες 30 ομάδες της Ελλάδας που θα λάβουν μέρος στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην ανοιχτή κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου προκρίθηκε η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Reverse Archimedes με μαθητές από το 19ο και το 47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.
Η κατηγορία έχει φέτος ως θέμα «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci» και οι μαθητές κλήθηκαν να εμπνευστούν το δικό τους έργο από τις εφευρέσεις που επηρέασαν την ανθρωπότητα από την εποχή του Αρχιμήδη έως και την εποχή του Leonardo Da Vinci.
Ο διαγωνισμός αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας κι αν ακολουθήσουν.
Η ομάδα που αποτελείται από τους μαθητές Μανώλη Στρατάκη, Σταύρο Φωτεινάκη, Χάρις Τσιούλου και Στέλιο Αρφανάκη και προπονητή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Αλέξανδρο Ρονιώτη κατάφερε να κατασκευάσει ένα ρομποτικό σύστημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και πιο συγκεκριμένα, για την ανύψωση των υδάτων της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων. Η ιδέα που υλοποιήθηκε ονομάστηκε Αντίστροφος Αρχιμήδης, σαν μια αντίστροφη διαδικασία στις επιπτώσεις από την αρχή της άνωσης του νερού του Αρχιμήδη και την ανύψωση της θάλασσας.
Η ιδέα: Τι θα γινόταν αν την αύξηση της στάθμης του νερού και τον επιπλέον όγκο νερού που δημιουργείται τον αιώνα μας τον αντισταθμίζαμε σκάβοντας μεγάλες τρύπες κοντά στις ακτές, όπου θα έμπαινε αυτό το επιπλέον νερό από τους πάγους;
Τα φερτά υλικά από την εκσκαφή θα μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε σε ένα μέρος της ενδοχώρας ενός κράτους με αχανείς εκτάσεις π..χ Σιβηρία δημιουργώντας βουνά. Φτιάξαμε λοιπόν ένα ρομποτικό προσομοιωτή όπου έχουμε ένα ρομποτικό παγόβουνο στην Ανταρκτική και ένα μικρό υδραυλικό σύστημα με συγκοινωνούντα δοχεία που προσομοιώνουν τις θάλασσες της γης.
Όταν αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ανταρκτική, τότε το ρομπότ απελευθερώνει νερό στη θάλασσα της Ανταρκτικής και ένας αισθητήρας εντοπίζει την αύξηση της στάθμης στην Καραϊβική. Τότε σημαίνει συναγερμός κι ένα αυτόματο σύστημα εκσκαφής κάπου στη Ρωσία αφαιρεί υλικό από τη θάλασσα και το μεταφέρει με ένα όχημα σε μια περιοχή απόθεσης στην αχανή ενδοχώρα.