28 Μαΐ 2022

Πεζοπορώντας με τέχνη

 

Το σχολείο μας  και συγκεκριμένα το ΣΤ1 και Δ1 τμήματα, συμμετείχαν σε δύο από τις μαθητικές πεζοπορίες που οργάνωσε ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου με τίτλο "Πεζοπορώντας με τέχνη". 

To πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από συναντήσεις - μια εναλλακτική προσέγγιση των διαδρομών στο φυσικό τοπίο, ενσωματώνοντας τη βιωματική τέχνη. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε μια απάντηση στα πρόσφατα βιώματα κοινωνικής απομόνωσης. 

Πρόκειται για μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση της πεζοπορίας, κατά την οποία ενθαρρύνεται ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων, με την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή όλων και τη συνεργασία σε μικρές ομάδες.

Η πρώτη διαδρομή του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στον Πανασό και εστίαζε στη συλλογή φυσικών θραυσμάτων κατά τη διαδρομή και στη συγκρότηση εφήμερων ‘’έργων’’ στο πεδίο (land art). 

Κατά τη διάρκεια της 2ης πεζοπορίας, περπατήσαμε  στον Κρουσώνα εξερευνώντας τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε  από τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου και τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Κρουσώνα, οι οποίοι πραγματοποιήσαν την ξενάγησή μας στα φυσικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία του τόπου τους. 

Οι πεζοπόροι μας είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν τα τοπία και τα μνημεία της περιοχής. Η εικαστική δράση περιλάμβανε τη ζωγραφική και την κατασκευή κολάζ εκ του φυσικού.

Ήταν μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς  και τους γονείς -συνοδούς που συμμετείχαν. Ελπίζουμε στις επόμενες πεζοπορίες που θα ξεκινήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.


Καλή αντάμωση το φθινόπωρο!!

 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης