17 Δεκ 2019

Κρητική Διατροφή και Περιβάλλον





Ομιλία Α – Θέμα : Κρήτης γεύσεις, κρίσης γεύσεις και το φαινόμενο της Κρητομανίας σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Κρητών.

Παρουσιάζεται το θέμα της σύγχρονης «μανίας» (Κρητομανία / Cretomania) σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Κρητών και τη λεγόμενη μινωική ή κρητική ή μεσογειακή κουζίνα, με τη χρήση στοιχείων των ευρημάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών, από τα μαγειρικά σκεύη και τα υπολείμματα τροφών, ως και τη σύγχρονη αντιγραφή, 
αλλά και εκμετάλλευσή τους από επώνυμους και ανώνυμους, στη διαχείριση της διατροφικής «μανίας» ή της σημερινής «κρίσης».

Ομιλία Β – Θέμα : Επιμενίδης ο Κνώσιος  - Ο διατροφικός παράδεισος και το Κυλώνειον Άγος της Κρήτης. 


Στην ομιλία χρησιμοποιείται η μορφή του Επιμενίδη (6ος αι. π.Χ.), ο οποίος ήταν ένας εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας (στη θέση του Περιάνδρου), με καταγωγή από την Κνωσό ή από τη Φαιστό και επιχειρείται μια εκτενής ανάλυση μέσα από ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, με ειδική αναφορά στο περιβάλλον (ξεκινώντας από τα αρχετυπικά μινωικά τοπία), αναζητώντας τα βαθύτερα αίτια εκτροπής της άλλοτε ακμάζουσας κοινωνίας της Κρήτης σε καταστάσεις αλλοτρίωσης και σήψης, δίνοντας έμφαση κυρίως στην πεδιάδα της Μεσσαράς, η οποία και παρουσιάζεται ως χαρακτηριστικό σημερινό παράδειγμα καταστροφής του περιβάλλοντος της κρητικής υπαίθρου. Τα τραγικά αποτελέσματα 
αυτής της «εκτροπής», καθώς και τις δυσμενείς συνέπειες για την υγεία, τη διατροφή και το περιβάλλον του ανθρώπου, παρουσιάζουν σήμερα οι θετικοί επιστήμονες μέσα από την έρευνά τους. Στο τέλος γίνεται αποτίμηση όλων αυτών και προκύπτουν τραγικές διαπιστώσεις και κρίσιμα ερωτήματα.
 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης