5 Μαρ 2019

Bebras® challenge


Το σχολείο μας υποστηρίζει τον Μαθητικό Διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras® (Κάστορας) που διοργανώνεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά φέτος. Από το σχολείο μας συμμετέχουν όλα τα τμήματα της Έκτης τάξης κι ένα της Πέμπτης. 

Οι μαθητές καλούνται να λύσουν 15 θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας με ευχάριστες ερωτήσεις που θυμίζουν σπαζοκεφαλιές ή γρίφους μέσα σε 45 λεπτά. 

Σχετικά με τον διαγωνισμό Bebras®
Ο διαγωνισμός Bebras® (προφέρεται «Μπέμπρας» και σημαίνει «Κάστορας» στα Λιθουανικά) ξεκίνησε το 2003 ως ιδέα της Καθηγήτριας Valentina Dagiene του University of Vilnius της Λιθουανίας και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006.
Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία της ομώνυμης κοινότητας (Bebras®), με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών.
Διοργανώνεται σε σχολεία, με χρήση υπολογιστών ή φορητών συσκευών, για διάφορες ηλικιακές ομάδες και υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικών. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες.
Στην Ελλάδα ξεκινά η διοργάνωσή του το 2019, για πρώτη φορά, πιλοτικά, από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής (LTEE lab) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συνεργασία πλήθους φορέων και εθελοντών.

Για τους μαθητές μας:

Τι είναι ο Διαγωνισμός Bebras® ;
Ο Διαγωνισμός Bebras® είναι μια ευχάριστη και ανταποδοτική πρόκληση και η συμμετοχή σας σε αυτόν θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με έννοιες και πρακτικές της Πληροφορικής. Συμμετέχοντας στον διαγωνισμό καλείστε να λύσετε προβλήματα χρησιμοποιώντας ικανότητες λογικής και υπολογιστικής σκέψης, τις οποίες διαθέτετε ήδη.

Τι είναι η Υπολογιστική Σκέψη;
Η Υπολογιστική Σκέψη, με απλά λόγια, περιλαμβάνει τις ικανότητες  που εφαρμόζουν οι επιστήμονες για να λύσουν προβλήματα αξιοποιώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παραδείγματα τέτοιων τεχνικών είναι η ικανότητα ανάλυσης σύνθετων προβλημάτων σε απλούστερα, ο σχεδιασμός αλγορίθμων, η αναγνώριση προτύπων, η γενίκευση προτύπων και η αφαίρεση.

Τι θα πρέπει να κάνω;
Η δοκιμασία πραγματοποιείται μέσω υπολογιστή, συνδεδεμένου στο διαδίκτυο,  σε σχολεία και επιτηρείται από εκπαιδευτικούς. Διαρκεί μόλις 40-45 λεπτά και στόχος σας θα πρέπει να είναι να ολοκληρώσετε όσο περισσότερες δραστηριότητες μπορείτε εντός του διαθέσιμου χρόνου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 15 θέματα (5 βαθμού δυσκολίας Α-εύκολα, 5 βαθμού δυσκολίας Β-μέτρια και 5 βαθμού δυσκολίας Γ-δύσκολα). Θα ξεκινήσετε με 30 βαθμούς και η μέγιστη βαθμολογία που μπορείτε να συγκεντρώσετε είναι 200 βαθμοί. Δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε όλα τα θέματα για να  βαθμολογηθείτε – προσπαθείτε απλώς να απαντήσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερα. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε αριθμομηχανή και πρόχειρο τετράδιο.
Για να δείτε τη μορφή των θεμάτων του διαγωνισμού (Bebras tasks) μπορείτε να μεταβείτε στην ενότητα με τα παραδείγματα θεμάτων, ή να προπονηθείτε με θέματα παλαιότερων διαγωνισμών.

Τι θα κερδίσω;
Ο διαγωνισμός Bebras® διεξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών και μαθητριών, και έχει ως κύριο σκοπό την απόλαυση της συμμετοχής. Φυσικά επιβραβεύονται και οι υψηλές επιδόσεις στη διοργάνωση, οπότε θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να λάβετε:
  • Πιστοποιητικό συμμετοχής με τη βαθμολογία σας
  • Πιστοποιητικό διάκρισης για το 10% των καλύτερων επιδόσεων
  • Πιστοποιητικό μεγαλύτερου βαθμού σχολικής μονάδας, για κάθε κατηγορία
  • Ανακοίνωση του ονόματός σας στους πίνακες των διακριθέντων (Hall of Fame) για τους/τις κορυφαίους/ες μαθητές/τριες της κάθε κατηγορίας, εφόσον το επιθυμούν.
  • Επιπλέον, ίσως ανακαλύψετε ένα ακόμη ταλέντο που δεν γνωρίζατε ότι είχατε!
Περισσότερα στο https://bebras.gr/

Ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής 
Αλέξανδρος Ρονιώτης



 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης