1 Ιουν 2016

Περνά περνά η Μέλισσα με τα Δευτεράκια της

ΠΕΡΝΑ-ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ 

ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ

Σεπτέμβρης… Τα μαθήματα ξεκινούν και οι δασκάλες της Β’ τάξης σκέφτονται με ποιο θέμα θα ασχοληθούν φέτος στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης. Παρατηρώντας τους μικρούς μας μαθητές καταλάβαμε ότι ζουζουνίζουν ασταμάτητα, δουλεύουν όλο το διδακτικό έτος ακατάπαυστα, αποτελούν μία δυναμική ομάδα, συνεργάζονται κι αλληλοβοηθούνται. Ακριβώς όπως τα μελισσάκια. Έτσι, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτά τα υπέροχα και απαραίτητα για τη φύση έντομα και να μάθουμε από αυτά.
Καθ’ όλη τη χρονιά οι μαθητές μας γνώρισαν την ιστορία της μέλισσας και μύθους γύρω από αυτήν, έμαθαν πώς είναι το σώμα της μέλισσας και πού μένει, είδαν τον τρόπο που αυτή επικοινωνεί, εργάζεται και προστατεύει την οικογένειά της αλλά και ποιοι κίνδυνοι την απειλούν. Γεύτηκαν τα προϊόντα που παράγει κι έμαθαν τη διατροφική αξία τους. Είδαν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή της στη φύση και τον ρόλο της στην επικονίαση. Διδάχτηκαν από τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία τους. Μίλησαν με μελισσοκόμους κι έμαθαν την τέχνη της μελισσοκομίας. Ανακάλυψαν τη μέλισσα μέσα σε πίνακες ζωγραφικής, τραγούδια, ποιήματα και παραμύθια. Αλλά το κυριότερο είναι ότι έμαθαν να μην φοβούνται τις μέλισσες και πώς πρέπει να αντιδρούν σε ένα τσίμπημά τους.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά οι μικροί μας ερευνητές ανασήκωσαν τα μανίκια τους και άρχισαν να ψάχνουν πληροφορίες σε όσες πηγές μπορούσαν να ανατρέξουν κι έπειτα τις παρουσίαζαν στους συμμαθητές τους. Παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ κι έκαναν πειράματα. Ασχολήθηκαν με ποικίλες κατασκευές, έπαιξαν ομαδικά  και θεατρικά παιχνίδια, επισκέφτηκαν χώρους ανάλογους, μαγείρεψαν και συζήτησαν με μελισσοκόμους.
Και στο τέλος, όταν πια είχαν μάθει τα πάντα, θέλοντας να δείξουν και στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου τη δουλειά τους παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Πανηγύρι με τη γύρη», από το ομώνυμο βιβλίο της Μαίρης Μπαριτάκη και του Γιάννη Μαρκάκη.
Μπορείτε κι εσείς να δείτε τι κατάφεραν τα παιδιά όλη τη χρονιά πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους:




 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης