3 Μαρ 2015

47ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 
ΤΑΞΗ Στ –ΤΜΗΜΑ 2ο
ΥΠΕΥΘ.ΔΑΣΚΑΛΟΣ :ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΕΜΜ.
ΕΡΓΑΣΙΑ : Α) Σκέφτομαι και Γράφω
                        Β) Μηνύματα μαθητών
ΘΕΜΑ: «Τη μεγάλη νίκη στη ζωή μας τη φέρνουν πολλές μικρές καθημερινές νίκες με προγραμματισμό».
ΠΛΑΙΣΙΟ: «Κοινωνικό Σχολείο»/Επίσκεψη    Ολυμπιονίκη Ν.Κακλαμανάκη
Ηράκλειο 27/1/2015


Α) Σκέφτομαι και Γράφω
     " Τη μεγάλη νίκη στη ζωή μας τη φέρνουν πολλές μικρές καθημερινές νίκες με προγραμματισμό".

Ήταν η μέρα Πέμπτη. Οι δάσκαλοι του σχολείου μας είχαν μια έκπληξη όταν στις 10 ακριβώς επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ο περιβόητος αυτός ολυμπιονίκης είχε καταφέρει με υπομονή, επιμονή αλλά και με τις εμπειρίες όπου είχε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην Ατλάντα ενώ το αργυρό στην Αθήνα. Μα πιο πολύ δεν τον ικανοποίησε το μετάλλιο που πήρε αλλά η αγάπη των συνανθρώπων του προς εκείνον. Συνάμα τον ευχαρίστησε πολύ το στεφάνι αγριελιάς όπου είχε την τιμή να φορέσει και να υψώσει για την πατρίδα του.
Μας μίλησε για τις εμπειρίες του καθώς και για το μεγάλο του ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στο Αιγαίο περνώντας από πολλά νησιά μονάχα με τη σανίδα του για συντροφιά. Οι δυνάμεις του είχαν εξαντληθεί, ενώ ο ίδιος πεινούσε, διψούσε. Δεν τα παράτησε όμως γιατί κάθε φορά που πέφτεις σε βοηθά να ξανασηκωθείς πιο δυνατός. Λέγοντας μας όμως << Τη μεγάλη νίκη στη ζωή μας τη φέρνουν πολλές μικρές καθημερινές νίκες με προγραμματισμό>> μας έκανε όλους να απορήσουμε; Τι να εννοούσε άραγε; Πώς μπορεί ένας συμμαθητής μας όπου παίζει ποδόσφαιρο στην αυλή του σχολείου να γίνει ένας ποδοσφαιριστής γνωστός και λατρευτός σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο; Μα και βέβαια γίνεται με την αγάπη και το όραμα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ξεκινώντας από χαμηλά με μικρές και καθημερινές νίκες αλλά και ήττες. Έτσι με θέληση καταφέρνουμε να φτάσουμε στον ένα και κύριο στόχο μας, στην κορυφή της πυραμίδας,, στην ΄΄Ιθάκη΄΄ μας όπου θα ξεπερνά τα όρια και τις προσδοκίες μας. Μας φανερώνει ότι και κάτι λίγο, μικρό μπορεί να μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε. Αλλά και με σωστό προγραμματισμό που μπορεί να είναι είτε γραπτός, είτε να επιδιώκει τις "μικρές νίκες" που είναι οι καθημερινοί μας στόχοι, η αυτολογοκρισία και το αίσθημα ελέγχου.
Στο τέλος έπειτα από τις ερωτήσεις που του θέσαμε του κάναμε ένα δώρο να για να μας θυμάται μολονότι θα μείνουν τα λόγια του στις καρδιές μα. Νιώσαμε μεγάλη περηφάνια που είχε επισκεφτεί το σχολείο μας. Ενώ συγκινήθηκε κι εκείνος που τον θαυμάζαμε λέγοντάς μας ότι η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η αγάπη των παιδιών.

"Τη μεγάλη νίκη στην ζωή μας την φέρνουν μικρές καθημερινές νίκες με προγραμματισμό"

..όλα τα συναισθήματα που μας περιβάλουν σε ένα δέος. Για να το πει αυτό κάποιος πρέπει να το νιώθει, να το αισθάνεται μέσα στην καρδιά του, και φυσικά να το εννοεί. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα.
Δεν μπορείς να ξυπνήσεις και να είσαι νικητής, ακόμα κι αν την προηγούμενη μέρα πήρες το χρυσό μετάλλιο. Μα θα πρέπει να ξυπνήσεις και να νικήσεις ξανά και ξανά το βραβείο της αγάπης απ’ όσους σε θαυμάζουν και σε έχουν κάνει πρότυπο για τη δική τους ζωή.
Σκέψου τη ζωή σου σαν μια πυραμίδα που αρχίζεις με πολύ κόπο για να φτάσεις στην κορυφή. Μα κι αν τα καταφέρεις σε περιμένει άλλη μία.
Δες το και αλλιώς, σαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κάθε νίκη είναι ένα κλαδί και συνεχίζεις μέχρι να φτάσεις στο αστέρι. Και καθώς τα καταφέρεις τα χριστουγεννιάτικα δώρα σου θα έρθουν κάτω απ’ το δέντρο.
Πώς θα καταφέρεις να περάσεις όλες τις δύσκολες στιγμές; Μα είναι απλό με υπομονή, επιμονή και προγραμματισμό.
Έτσι μόνο θα τα καταφέρεις , αλλά πάλι αν δεν τα καταφέρεις πρέπει να είσαι ευχαριστημένος για όλη την προσπάθεια.

«Τη μεγάλη νίκη στη ζωή μας τη φέρνουν πολλές μικρές καθημερινές νίκες με προγραμματισμό»

Για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε δηλαδή στο στόχο μας πρέπει να περάσουμε πρώτα πολλά στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι η βάση. Στη βάση συναντάμε πολλές δυσκολίες που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με υπομονή ,επιμονή ,προγραμματισμό κ.τ.λ. Προγραμματισμός σημαίνει βάζω την καθημερινότητα μου σε μια σειρά. Πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιούμε ένα χρονοδιάγραμμα. Ξέρατε ότι κάθε μέρα μπορεί να ανεβαίνετε έστω ένα στάδιο χωρίς να το αντιλαμβάνεστε δίνοντας μάχες και να βγαίνετε νικητές ή και ηττημένοι. Όπως είπε όμως και ο κος Κακλαμανάκης «ο μόνος αγώνας που δε χάνεται είναι αυτός που δεν δίνεται». Αλλά τώρα θα προσπαθήσω να πω κάτι ώστε να σας ενθαρρύνω «κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για μια καινούργια αρχή». Και μην ξεχνάς να είσαι αυθόρμητος και δυνατός και να μην ξεχνάς να το τραβάς το σκοινί αλλά μην ξεχνάς τι θα γίνει αν η άλλη πλευρά αποφασίσει να το αφήσει.

"Τη μεγάλη νίκη στη ζωή μας την φέρνουν πολλές μικρές νίκες με προγραμματισμό".


Σπουδαία λόγια βγαλμένα οπό το στόμα ενός σπουδαίου αθλητή του Νίκου Κακλαμανάκη. Πώς αυτά τα λόγια να μην γίνουν έμπνευση για τη νίκη;
Καθένας από εμάς στοχεύει κάπου στη ζωή του. Άλλος βάζει πιο δύσκολους και άλλος πιο εύκολους στόχους. Η μεγάλη νίκη έρχεται όταν κάποιος καταφέρει να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Δεν έρχεται όμως από τη μία μέρα στην άλλη. Απαιτείται πάντα κόπος, χρόνος και αφοσίωση. Ξεκινάμε από εφικτούς στόχους που είναι στις δυνατότητές μας και τους μεγαλώνουμε σταδιακά. Είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε κάθε μας βήμα για να επιτύχουμε.
Με παράδειγμα αυτόν τον Ολυμπιονίκη διαπιστώνουμε ότι, για να ζήσουμε την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια μιας μεγάλης νίκης, πρέπει να ευχαριστιόμαστε όλες τις μικρές νίκες που διεκδικούμε καθημερινά. Για αυτό και δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ!!

«Τη μεγάλη νίκη στη ζωή μας τη φέρνουν πολλές μικρές καθημερινές νίκες με προγραμματισμό.»
 
Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου το 2015, μέσω του " Κοινωνικό σχολείο" ήρθε στο σχολείο μας ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης. Μας μίλησε για πολλά πράγματα. Μας είπε και προτάσεις που είναι δύσκολες για να τις καταλάβεις.« Τη μεγάλη νίκη στη ζωή μας τη φέρνουν πολλές μικρές καθημερινές νίκες με προγραμματισμό» τι να σημαίνει αυτό; Με την τάξη μου σκεφτήκαμε και νομίζουμε ότι το βρήκαμε.
Όπως είπε και ο Καβάφης για την Ιθάκη είπε και ο Κακλαμανάκης μεταφορικά στην πρόταση. Η Ιθάκη είναι ο στόχος μας. Για να φτάσουμε όμως στην Ιθάκη μας χρειαζόμαστε πλάνο προγραμματισμού. Τι είναι αυτό; Είναι να γράφεις το πρόγραμμα των μαθημάτων ή της καθημερινότητας (χρονοδιάγραμμα), είναι η επιδίωξη « μικρές νίκες », οι στόχοι, το αίσθημα ελέγχου και η αυτολογοκρισία. Τέλος η επανεξέταση είναι ο " δρόμος " για τη βελτίωση.
Αυτό εννοούσε ο Νίκος Κακλαμανάκης. Τον ευχαριστούμε που μας επισκέφτηκε και να ξέρει ότι τον αγαπάμε πάρα πολύ!

Β) Μηνύματα μαθητών.

 
Μια μικρή προσπάθεια είναι μια νίκη που σου δίνει θάρρος για κάτι μεγαλύτερο.

 (Μ. Α.)
 







Δεν έχει σημασία πόσες φορές στην προσπάθειά σου θα πέσεις αλλά πόσο γρήγορα θα σηκωθείς. (Κ. Κ.)


 
Για να φτάσουμε στην κορυφή της πυραμίδας θα πρέπει να αρχίσουμε να τη χτίζουμε σιγά σιγά. ( Χ. Β.)



Δεν μπορείς να ξυπνήσεις και να είσαι ο νικητής ακόμη κι αν την προηγούμενη μέρα πήρες το χρυσό μετάλλιο .θα πρέπει να ξυπνήσεις και να νικήσεις ξανά και ξανά το βραβείο της αγάπης. (Β. Ειρ.)

Ακούγοντας τα λόγια του ένιωσα συγκίνηση και άρχισα να πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου. (Σ. Μ.)

Στη δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του Στ2 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , σοβαρότητα και έντονη μαθησιακή δυναμική . Το παραπάνω αποτελεί ένα δείγμα της προσπάθειας αυτής. 
 
Ας τους γνωρίσουμε :
Αντωνάκη- Βασιλάκη-Βασιλάκης-Βερίγος-Γκίζας-Ζαμπιόζης-Καλογεράκη-Κορασοειδής-Κουκουτσάκης-Μάμου-Μπινιχάκης-Μπιτζαράκης-Νικολακάκης-Νιράκη-Παπαδάκη-Πασσά-Περαντωνάκης-Σαμπροβαλάκης-Σπυριδάκη-Σταματούλη-Στεφανάκη-Στεφανάκης-Τρούλης-Τσιχλάκης-Χατζάκης-Χατζηπαντελίδου




 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης