7 Φεβ 2015

ΞΕΦΟΡΤΩΣΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΛΑΔΙ 

Σήμερα στο Β2 φάγαμε υγιεινά! Αυτή την εβδομάδα συνδυάσαμε τα δύο προγράμματά μας και μάθαμε πώς το λαδάκι είναι σημαντικό στην διατροφή μας. 

Στην Ελλάδα καταναλώνουμε πολύ λάδι με τα φαγητά μας. Κι αυτό γιατί το λαδάκι παντρεύεται με όλα τα φαγητά και πιο πολύ τα λαδερά. Και γίνονται πολύ νόστιμα! Πάντα στις σαλάτες μας βάζουμε λάδι. Δεν ξεχνάμε και τα αγαπημένα μας γεμιστά. Και οι λουκουμάδες; Οι τηγανιτές πατάτες; Α! Όλα γίνονται με λάδι ελιάς.
Η Όλγα και η Ελένη μας μίλησαν για τις ευεργετικές δράσεις του ελαιόλαδου στην υγεία μας, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και πολλές βιταμίνες, και το πόσο σημαντικό είναι να το εντάξουμε στην διατροφή μας. Μας μίλησαν για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, η οποία βασίζεται στο λάδι και το κρασί.

Σαν καλές μαγείρισσες μας έφτιαξαν νόστιμα και υγιεινά σνακ αλλά μας έδειξαν και πώς να τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Κι επειδή είμαστε μια τάξη γεμάτη νοικοκύρηδες το πρώτο πράγμα που έκαναν τα κορίτσια ήταν να στρώσουν τραπεζομάντιλο, όπως κάνουμε και σπίτι μας.

Στη συνέχεια γέμισαν το τραπέζι τους με λιχουδιές βασισμένες στο ελαιόλαδο: λαδοκούλουρα, ψωμί με λάδι και ρίγανη φρυγανισμένο, όλων των ειδών τις ελιές και πολλά άλλα.




Μας έδειξαν πώς με ένα παξιμάδι, λίγο λάδι, ντοματούλα, αλάτι και ρίγανη μπορούμε να έχουμε ένα υγιεινό σνακ. Έτσι, κάθε παιδί είχε την ευκαιρία να φτιάξει το δικό του.




Και φυσικά, όπως σε όλα τα τραπέζια, δεν έλειψε το γλυκό. Η Ελένη και η Όλγα μας έδειξαν πως τα γλυκά δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινά αρκεί να φτιάχνονται με αγνά υλικά, όπως το λαδάκι μας. Και τι πιο γευστικό από έναν σπιτικό χαλβά που τον ευχαριστηθήκαμε, όπως βλέπετε, πολύ.


Και δεν τελειώσαμε εδώ. Μιλήσαμε για το πώς να φτιάχνουμε αρωματικό λάδι για τις σαλάτες μας και κάθε παιδί έφερε και μια δική του συνταγή για να μοιραστεί. Μαμάδες ετοιμαστείτε να μπείτε στην κουζίνα!
Για να μην ξεχάσουμε όλα αυτά που μάθαμε τα κορίτσια έφτιαξαν ένα ωραίο κολλάζ για την τάξη μας.



Μπράβο 'Ολγα! Μπράβο Ελένη! 
Υπέροχη παρουσίαση!
Σας ευχαριστούμε για τα νόστιμα εδέσματα!




 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης