13 Δεκ 2014


ΞΕΦΟΡΤΩΣΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΛΑΔΙ

Ήρθε ο καιρός να μαζέψουμε τις ελιές! Όλοι εφοδιάζονται με μπαγκάλια, ραβδιστήρες και τσουβάλια και πηγαίνουν στα λιόφυτα για να συλλέξουν τον πολύτιμο καρπό. Το ίδιο κάναμε βέβαια κι εμείς. Ο Γιώργος και η Έλλη μας έδειξαν με έναν πολύ όμορφο τρόπο, σαν να βρισκόμασταν σε ένα πραγματικό λιόφυτο,  πώς να μαζεύουμε ελιές!
Όπως όλοι οι καλοί ελαιοπαραγωγοί το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να στρώσουμε το πανί για να μη χάσουμε ούτε έναν μικρό καρπό ελιάς.














Έπειτα μας έδειξαν πώς μάζευαν τις ελιές τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που συμμετείχε όλη η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι και μοναδικό εργαλείο τους ήταν τα χέρια τους. Αργότερα, άρχισαν να χρησιμοποιούν βέργες για το ράβδισμα της ελιάς.

(Εδώ θα ήθελα πολύ να προσθέσω μια φωτογραφία αλλά κρατούσα την ελιά!)

Είδαμε εικόνες με σύγχρονα μέσα συγκομιδής της ελιάς και το επόμενο βήμα ήταν να καθαρίσουμε τις ελιές από τα φύλλα και να τις τσουβαλιάσουμε. Και για να μη χάσουμε ούτε έναν μικρό καρπό όλοι οι συμμαθητές τους βοήθησαν να μαζέψουμε αυτές που είχαν πέσει κάτω.













Τώρα είμαστε έτοιμοι για το ελαιοτριβείο. Αλλά επειδή κουραστήκαμε πολύ είπαμε να κάνουμε ένα διάλειμμα και να κολατσίσουμε. Σαν πραγματικοί γεωργοί στρώσαμε την πετσέτα μας και απλώσαμε πάνω της ό,τι καλά είχαμε φέρει από το σπίτι μας: ψωμί, ελιές, ντοματούλες, καρότα και νόστιμα λαδοκούλουρα που μας κέρασαν τα παιδιά.


Είδαμε φωτογραφίες για παραδοσιακά και σύγχρονα ελαιοτριβεία καθώς και τα στάδια παραγωγής του λαδιού.
 Με μία ωραία κατασκευή για την τάξη τα παιδιά μας έδειξαν βήμα- βήμα την συγκομιδή ελιάς με φωτογραφίες των ίδιων σε έναν ελαιώνα. 

Τέλος η Έλλη μας διάβασε ένα ωραίο παραμύθι που είχε γράψει η ίδια για την ελιά και ο Γιώργος μας έδωσε μία ακροστιχίδα της ελιάς για να λύσουμε. 
Μπράβο Έλλη και Γιώργο!
Πολύ ωραία παρουσίαση!

 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης