23 Νοε 2014

ΞΕΦΟΡΤΩΣΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΛΑΔΙ

Η ελιά είναι δεμένη με τη θρησκεία μας και είναι ένα δέντρο ευλογημένο από το Θεό. Το λάδι έπαιζε πάντα πολύ σημαντικό ρόλο στο χριστιανισμό. Χρησιμοποιείται σε σημαντικά μυστήρια της εκκλησίας, αλλά υπάρχει και ως σύμβολο από τη Βίβλο.Αυτή την εβδομάδα ο Γιώργος και ο Άγγελος με έναν πολύ όμορφο και πρωτότυπο τρόπο μας παρουσίασαν την  ελιά και τη χρήση του λαδιού στη θρησκεία μας. Με μία πρόσκληση μας κάλεσαν όλους στη βάπτιση του "αδερφού τους".


















Μέσα από την πρόσκλησή τους τα παιδιά μας μίλησαν για τα μυστήρια της εκκλησίας όπου χρησιμοποιείται λάδι, όπως είναι η Βάπτιση και το Ευχέλαιο . Μάλιστα μοίρασαν στους συμμαθητές τους βαμβάκι με Άγιο μύρο για να σταυρωθούν κι αυτοί όπως ο βαφτιζόμενος στο μέτωπο, για αγιασμό του νου τους,  στο στήθος  για να αγιαστεί η καρδιά και η ζωή τους, στα αφτιά για να ακούν τα θεία λόγια,  στο στόμα για να ομολογούν την αλήθεια, στα χέρια για να κάνουν καλές πράξεις και στα πόδια για να τρέχουν στον δρόμο της αρετής. 
Μας διηγήθηκαν την ιστορία της Κιβωτού του Νώε, όπου μετά από 120 μέρες, θέλοντας εκείνος να βεβαιωθεί αν μαζεύτηκαν πια τα νερά και αν μπορούσε να βγει από την κιβωτό μαζί με όλα τα πλάσματα, άφησε ένα περιστέρι το οποίο γύρισε κατά το βράδυ κρατώντας ένα φύλλο από ελιά.

Μας μίλησαν επίσης για την παραβολή των Δέκα Παρθένων, όπου Δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεκτούν το Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν κι επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί. 



Αναφέρθηκαν και στο όρος των ελαιών, όπου κατέφυγε ο Ιησούς για να προσευχηθεί κάτω από μια ελιά, όταν των κυνηγούσαν οι Ρωμαίοι.Εκεί ακουμπώντας το κεφάλι του στον κορμό της δάκρυσε και τα δάκρυά του την πότισαν για να κάνει τον ευλογημένο καρπό.
Και φυσικά δεν ξέχασαν να μας πουν για το λάδι που κρατά άσβηστα τα καντήλια στις εικόνες της εκκλησίας και του σπιτιού μας. 
Μαζί με την πρόσκληση μας μοίρασαν και μια υπέροχη ιστορία για μια γέρικη ελιά που βοήθησε να ζεσταθεί ο Χριστός τη νύχτα που γεννήθηκε, την οποία διαβάσαμε και μας άρεσε πολύ.

Το θέμα μας το κλείσαμε φτιάχνοντας κι εμείς το περιστέρι που με ένα κλαδί ελιάς έφερε στο Νώε την είδηση του τέλους του κατακλυσμού.


Μπράβο παιδιά. Πολύ όμορφη δουλειά.
Και αφού τελειώσαμε τις ιστορικές, μυθολογικές και θρησκευτικές αναφορές θα σας μιλήσουμε την επόμενη φορά για το δέντρο της ελιάς και την καλλιέργειά του!




 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης