24 Απρ 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΒΑΡΕΛΑ





Στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας ταξίδεψαν την Τρίτη 23/4/2013 οι μαθητές του σχολείου μας, με οδηγό τη συγγραφέα  Αγγελική Βαρελλά.
Πρόκειται για μια «παραμυθού»,  που κρατά με πάθος την πένα, εμπνευσμένη, ακούραστη, γεμάτη χιούμορ και αισιοδοξία. Είναι η συγγραφέας που νοιάζεται όχι μόνο για τα παιδιά και τα εγγόνια της, αλλά για όλα τα παιδιά του κόσμου και όταν δε γράφει, ταξιδεύει για να τα συναντά και να γνωρίζει τους μικρούς αναγνώστες στα σχολεία.
 Τα βιβλία της καλογραμμένα, με διάχυτο το χιούμορ που πηγαία χαρακτηρίζει την πολυβραβευμένη  Αγγελική Βαρελλά, με πλούσια  εικονογράφηση, γεμάτα χρώμα, προσφέρουν τη χαρά και την πληρότητα της ανάγνωσης στους μικρούς αναγνώστες που πρωτοξεκινούν να διαβάσουν μόνοι τους ένα λογοτεχνικό βιβλίο.  
        Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους μαθητές μας, ήταν ότι η  συγγραφέας δεν αφηγείται απλά τα γεγονότα με τρόπο γλαφυρό ούτε περιορίζεται σε γοητευτικές περιγραφές. Στέκεται κριτικά απέναντι στη μυθολογία, σχολιάζει, κάνει προεκτάσεις στη σημερινή εποχή, αποκαλύπτοντας τη διαχρονική αξία των αρχαιοελληνικών μύθων. Έτσι, τα πρόσωπα της αφήγησης, χαμένα μέσα στην αοριστία του μύθου, γίνονται μορφές παλλόμενες για τη ζωή, σύγχρονες και οικείες. Είτε πρόκειται  για ιστορικά πρόσωπα, είτε για μυθολογικά  το σίγουρο είναι ότι η ιστορική και μυθολογική γνώση μεταστοιχειώνεται χάρη στη γραφίδα της Αγγελικής Βαρελλά σε αλήθεια της τέχνης και γίνεται προσιτή, ανάλαφρη, μεταδίδοντας τη χαρά, την απόλαυση, την αναγνωστική ευχαρίστηση και πολλά μηνύματα αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο !!!
 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης