9 Φεβ 2018

Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος!


Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το 2005, εξήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

 Η 27η Ιανουαρίου του 1945, συμβολική χρονολογία για το τέλος του Ολοκαυτώματος, ήταν η μέρα που ο σοβιετικός στρατός έφθασε στο Άουσβιτς. Τότε απελευθερώθηκε το στρατόπεδο που θεωρείται εμβληματικός τόπος της συστηματικής και μαζικής εξόντωσης των Εβραίων και των Τσιγγάνων της Ευρώπης, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ δολοφονήθηκαν σε θαλάμους αερίων και με βάναυση μεταχείριση περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κρατούμενοι.

Στον τόπο αυτό ταξιδέψαμε με την ταινία «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Τζον Μπουν, με τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.
Είδαμε μια ιστορία γλυκόπικρη σαν παιδικό αφήγημα που επιφέρει αβίαστη τη συγκίνηση. Μέσα από τα αθώα μάτια του Μπρούνο παρακολουθήσαμε  τη ζωή στο στρατόπεδο και την εξέλιξη μιας απαγορευμένης φιλίας που ανθεί ανάμεσα σ’ αυτόν και τον Σμούελ, ένα αιχμάλωτο εβραιόπουλο.  Τους δύο φίλους χωρίζει ένα συρματόπλεγμα, το οποίο και βάζει τα όρια στους δύο κόσμους. Οι παιδικές καρδιές όμως γεμάτες αθωότητα, ονειρεύονται τη ζωή και καταστρώνουν τα σχέδιά τους . Η φιλία τους  είναι ένα φώς ελπίδας που δείχνει σταθερά την οδό της αγάπης και της δημοκρατίας. Ας την ακολουθήσουμε…..
 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης