16 Μαρ 2023

Δράση Φιλαναγνωσίας


 Η συγγραφέας του βιβλίου "Με ένα κόκκινο κουμπί", Ελένη Μπετεινάκη μας διηγήθηκε την ιστορία του Ασίντ, ενός παιδιού πρόσφυγα.

"Όταν ξεσπάει πόλεμος στην πατρίδα του Ασίντ, αρχίζει να φοβάται κι ας είναι ατρόμητος (Ασίντ σημαίνει λιοντάρι). Μια νύχτα, φεύγει εντελώς μόνος και η βάρκα που τον μεταφέρει τον αφήνει σ' ένα νησί.

Θα βρεθεί σε μια ακτή με μόνη συντροφιά του ένα κόκκινο κουμπί με δυο τρύπες που γίνεται φίλος του, παιχνίδι, παρέα του και μεταμορφώνεται κάθε φορά σε ό,τι του λείπει, ό,τι αγαπά, ό,τι χρειάζεται...
Εκεί έρχεται συχνά κι ένα θαλασσοπούλι κατάμαυρο, με ράμφος παράξενο και μακρύ.
Είναι ο Αριστοτέλης ο θαλασσοκόρακας.
Ώσπου ξαφνικά, ένα πρωί ο Ασίντ χάνει το κουμπί του.
Μια ιστορία που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προσφύγων. Έννοιες όπως ο πόλεμος, ο μετανάστης ο πρόσφυγας δεν τους είναι άγνωστες ακούν συχνά γι' αυτές. Αυτή η ιστορία μπορεί να τα βοηθήσει να αντιληφθούν πως όλα τα πλάσματα της γης χρειάζονται αγάπη, φροντίδα, οικογένεια και φίλους". 

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Την εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμός.

Εμείς γίναμε μικροί πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Γράψαμε σε μικρές καρδούλες τι θα παίρναμε μαζί μας ή κάποια μεγάλη επιθυμία μας. Όλες αυτές τις καρδούλες τις ταξιδέψαμε με τις μικρές χάρτινες βαρκούλες μας. Ευχηθήκαμε ποτέ να μη χρειαστεί κανένα παιδί να αφήσει το σπίτι και την οικογένειά του.

Ευχαριστούμε, Ελένη!! 

 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης