7 Ιουν 2019

STEM School Label για το σχολείο μας!

Τεράστια επιτυχία για το 47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει η χρονιά μας. Καταφέραμε και αποσπάσαμε το STEM School Label, μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις για την εκπαιδευτική προσέγγιση STEM στην Ευρώπη από το European Schoolnet! Το European Schoolnet είναι το δίκτυο 35 Υπουργείων Παιδείας σε όλη την Ευρώπη, το οποίο δημιούργησε για τα σχολεία της Ευρώπης μια διαδικασία συμβουλευτικής και πιστοποίησης σχολείων για την προώθηση των αντικειμένων Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM).

Είμαστε από τα ελάχιστα σχολεία της Ελλάδας, αν όχι το πρώτο, που αποσπάει τη σφραγίδα STEM Label, η οποία αποτελεί την καλύτερη αναγνώριση για την εξαιρετική επίδοση του σχολείου μας σε αυτόν το μαγικό κόσμο που συνδυάζει τις επιστήμες και την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά! 

Για την πιστοποίηση χρειάζεται ένας μεγάλος συνδυασμός παραγόντων που συνυπολογίζονται. Η εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων στα μαθήματα μας (όπως η ρομποτική, η 3D σχεδίαση, ο προγραμματισμός), το πολύ καλό επίπεδο υποδομών (διαδραστικοί πίνακες, εργαστήριο Η/Υ, 3d printer, κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής, κλπ), οι διακρίσεις μας σε διαγωνισμούς STEM (π.χ. Πανελλήνιος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Διαγωνισμός ST3dM, Διαγωνισμός SaferInternet), η συμμετοχή μας σε δράσεις (Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, Μαθητικό ραδιόφωνο), η ένταξή μας σε σχολικά δίκτυα καινοτομίας (π.χ. είμαστε μέλος της Oracle Academy, eTwinning), η κατάρτιση του προσωπικού σε νέα αντικείμενα (σεμινάρια STEM, STEAM, ST3dM, ρομποτικής, κλπ) και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες συνεκτιμήθηκαν στη μεγάλη αυτή διάκριση του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Καταθέσαμε μέσω του European Schoolnet τη στρατηγική μας για τη διδασκαλία των συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων και κερδίσαμε την αναγνώριση του σχολείου μας πανευρωπαικά αλλά και προσδοκούμε πλέον την επικοινωνία με άλλα αντίστοιχα σχολεία για διαμοίραση ιδεών και δράσεων.

Αγαπητοί γονείς, φέτος ήταν μια πραγματικά σπουδαία χρονιά για τις επιδόσεις του σχολείου μας και, σε προσωπικό επίπεδο, από τις πιο παραγωγικές (και δύσκολες). Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά σας και τους εύχομαι ολόψυχα καλή πρόοδο. Ελπίζω κι εγώ, ανάμεσα σε τόσους άξιους συναδέλφους και με τόσο μεγάλη υποστήριξη από τη διεύθυνση, να άφησα μια μικρή παρακαταθήκη για το μέλλον. Τουλάχιστον νιώθω ότι το προσπάθησα στον ελάχιστο χρόνο που δυστυχώς επιτρέπει το μονόωρο μάθημα της Πληροφορικής.

Καλό καλοκαίρι!

Ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής 
Αλέξανδρος Ρονιώτης 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης