21 Νοε 2018

Εκπαιδευτική εκδρομή ΣΤ1-ΣΤ3

Το μουσείο Καζαντζάκη: «Ο Διανοούμενος και ο Δράκος»

    Το μουσείο Καζαντζάκη βρίσκεται στη  Μυρτιά,  χωριό της Κρήτης, απ΄ όπου καταγόταν  ο Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος  υπήρξε πολυγραφότατος. και ασχολήθηκε σχεδόν με κάθε είδος λόγου: Ποίηση , δοκίμιο, μυθιστόρημα , ταξιδιωτικές εντυπώσεις, αλληλογραφία, παιδικό μυθιστόρημα, μετάφραση , κινηματογραφικά σενάρια, ιστορία, σχολικά βιβλία, παιδικά βιβλία, λεξικά (γλωσσικά και εγκυκλοπαιδικά), δημοσιογραφία, κριτική, αρθρογραφία. 
   Το μουσείο αυτό το επισκέφτηκα στις 12/11/2018 με την τάξη μου. Όταν φτάσαμε, στο μουσείο, μας περίμενε η ξεναγός μας, η κυρία  Βίκη. Μόλις μπήκαμε μέσα, αφήσαμε τα πράγματά μας και πήγαμε να δούμε μερικά προσωπικά αντικείμενα του Καζαντζάκη. Είδαμε τα γυαλιά, την πίπα του, μια λουλουδένια τσαγιέρα με κάτι φλιτζάνια, την Οδύσεια  και κάποια άλλα χειρόγραφα έγγραφα του ίδιου.
    Μετά από λίγο ανεβήκαμε την σκάλα για τον πρώτο όροφο του μουσείου. Εκεί καθίσαμε σε  μαξιλάρια  και μιλήσαμε για τα αντικείμενα που υπήρχαν στον χώρο. Έπειτα παίξαμε ένα παιχνίδι, στο οποίο έπρεπε να χωριστούμε σε τρεις ομάδες , από πέντε παιδιά η κάθε ομάδα. Έπρεπε ένα άτομο από την κάθε ομάδα να είναι ενδυματολόγος, ένα άτομο να είναι σκηνογράφος, ένα να είναι σκηνοθέτης και αφηγητής και δύο άτομα να είναι ηθοποιοί. Δημιουργήσαμε θεατρικές ομάδες και με εφόδιο ένα βαλιτσάκι συνεργαστήκαμε και φτιάξαμε ένα σενάριο, το οποίο και παίξαμε στο τέλος.
     Ο ενδυματολόγος ζωγράφιζε τα κοστούμια, ο σκηνογράφος έφτιαχνε το σκηνικό και ο σκηνοθέτης έλεγε αν οι ηθοποιοί έκαναν κάποιο λάθος από το σενάριο. Όταν τελειώσαμε παρουσιάσαμε το απόσπασμα του θεατρικού έργου που προετοιμάσαμε και ανήκε στον Καζαντζάκη. Το έργο που ασχοληθήκαμε ήταν ο Ζορμπάς, ένα από τα πολύ σπουδαία έργα του Νίκου Καζαντζάκη, όπου περιγράφεται η σχέση ανάμεσα σε ένα διανοούμενο και ένα δράκο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο τίτλος του προγράμματος: « Ο Διανοούμενος και ο Δράκος», που μας ενθουσίασε πολύ.
    Έπειτα πήγαμε για φαγητό σε ένα χώρο του μουσείου. Μόλις τελειώσαμε, παίξαμε για λίγο στην αυλή του μουσείου και μετά είδαμε ένα βίντεο με τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη που είχε πολύ ενδιαφέρον. Στη συνέχεια παίξαμε  διαδραστικά παιχνίδια στην τηλεόραση του χώρου. Το παιχνίδι είχε να κάνει με τον Καζαντζάκη και το έργο του. Έπρεπε να πατήσεις το σωστό κουμπί πιο πριν από τους άλλους για να κερδίσει η ομάδα. Στο τέλος όποιος είχε τους πιο πολλούς πόντους κέρδιζε. Ήταν μια όμορφη εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω!!!!!!!
                                                                                                                         

                 Γραμμένο από τη μαθήτρια του ΣΤ3,  Μαριλού Σ.Γ.                               




                       
 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης