22 Οκτ 2018

Let's code, boys 'n' girls!!!!

Πέντε μαθητές από το 47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο διήμερο εργαστήριο Let's code, boys 'n' girls στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2018 (Codeweek.eu) που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΙΝ) στην Αθήνα.

Συνολικά 108 μαθητές από 18 σχολεία σε όλη την Ελλάδα πήραν μέρος στην πρώτη εκδήλωση του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο εργαστήριο αυτό έγινε εισαγωγή στον Προγραμματισμό σε Java μέσω του Προγραμματιστικού Περιβάλλοντος Alice. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι πέντε μικροί μας coders κατάφεραν να δημιουργήσουν και στη συνέχεια να παρουσιάσουν μικρές ιστορίες με 3D animation, καλύπτοντας με απόλυτη επιτυχία όλους τους στόχους του εργαστηρίου.

Παράλληλα με το εργαστήριο, η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ΕΕΛ/ΛΑΚ μας παρουσίασε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή σε δράση, ενώ τα παιδιά είχαν και τον επιπλέον χρόνο για να εξερευνήσουν το επιβλητικό κτίριο του ΚΠΙΣΝ.

Όμως το όμορφο αυτό ταξίδι δε σταματάει εδώ, αλλά μόλις ξεκίνησε, καθώς όλα τα παιδιά των ΣΤ τάξεων από το σχολείο μας θα συνεχίσουν την εκπαίδευση σε προγραμματισμό στο πρόγραμμα Alice, στον περιορισμένο δυστυχώς χρόνο που μας αφήνει το μονόωρο μάθημα της Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  με σκοπό την υλοποίηση μιας ιδέας που θα παρουσιάσουμε την άνοιξη σε ανάλογη εκδήλωση, δίνοντας σε όλους μας τους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν μερικές από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν οι ενεργοί Ψηφιακοί Πολίτες της Ευρώπης.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές από το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Oracle για την άψογη διοργάνωση, τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής Γιώργο Πανσεληνά για την πολύτιμη καθοδήγηση του, την Περιφέρεια Κρήτης για το συντονισμό και την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των μαθητών, τους γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά και, φυσικά, τους πέντε μικρούς προγραμματιστές μας για την άψογη παρουσία τους.

Τα παιδιά από το σχολείο μας που έλαβαν μέρος ήταν:
Νικηφόρος Μπεϊνάς (ΣΤ1), Γρύλλου Αικατερίνη (ΣΤ1), Βροντάκη Δήμητρα (ΣΤ2), Βορδοναράκη Έλενα (ΣΤ3), Διαμαντής Άγγελος (ΣΤ2)

Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Αλέξανδρος Ρονιώτης

Σημείωση: Οι φωτογραφίες των παιδιών δημοσιεύονται με τη συναίνεση των γονέων τους.

























* Η εκδήλωση “Let’s code, girls ‘n’ boys!!!” διοργανώθηκε από το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση και εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα (EU Code Week). Η Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση τελεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ το Τμήμα Καινοτομίας έχει την αρμοδιότητα του επιχειρησιακού συντονισμού τής.





 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης