6 Μαΐ 2018

Γ Τάξη: Στα μονοπάτια του Μίνωα...!

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική επίσκεψη ιστορικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας, ακολουθώντας μονοπάτια που τα ίχνη τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. 

Βρεθήκαμε στην ευρύτερη περιοχή του Πρινιά, ένα χωριό με μεγάλη οινοποιητική παράδοση, όπου βρίσκονται διάσπαρτα πατητήρια από τη Μινωική και Μεσαιωνική εποχή. Το μικροκλίμα της περιοχής και η ποιότητα του εδάφους, ήταν υπεύθυνα για το διάσημο μινωικό κρασί, που εξαγόταν από την Αίγυπτο μέχρι την Τροία και την Ιταλία. Η μαγευτική του γεύση και το γλυκό του άρωμα, ήταν αρκετά, ώστε να θεωρείται το καλύτερο κρασί της Μεσογείου. 
Ακολουθώντας ένα εύκολο μονοπάτι, βρεθήκαμε στο πρώτο πατητήρι, σε μια καταπληκτική τοποθεσία με θέα τους αμπελώνες της περιοχής και μέσα στο πανέμορφο δρυοδάσος του Πρινιά. Μια μικρή στάση για ξενάγηση και έπειτα από λίγο ακόμη περπάτημα φτάνουμε στο δεύτερο και πιο εντυπωσιακό (διπλό) πατητήρι.
Τα πατητήρια της περιοχής έχουν λαξευτεί στα μαλακά ασβεστολιθικά πετρώματα, όπως και οι Ρωμαϊκοί τάφοι που είδαμε στον δρόμο της επιστροφής.
Αξίζει να αναφερθούμε και στην Πατέλα του Πρινιά,  τον λόφο που βρίσκεται λίγο μετά τα πατητήρια, όπου άκμασε η αρχαία Ριζηνία.
Αφήνοντας πίσω μας τα πατητήρια, ακολούθησε πικ νικ υπό τη σκιά των ελιών. Οι μαμάδες είχαν ετοιμάσει ένα σωρό νοστιμιές, ενώ το γεύμα μας έκλεισε με το μινωικό γλυκό Γαστρίν, ένα ενεργειακό επιδόρπιο με βάση τους ξηρούς καρπούς, το μέλι και το πετιμέζι. Περάσαμε υπέροχα...!

 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης