8 Μαρ 2018

6η Μαρτίου: Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού



Ως σχολική βία ορίζεται η κάθε μορφής κακοποίηση που μπορεί να δεχτεί ένας μαθητής από συμμαθητές του. Εκτός από τη σωματική βία που είναι η μορφή κακοποίησης που γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή, υπάρχει η λεκτική βία (συνήθως μία ομάδα παιδιών κοροϊδεύει ένα άλλο παιδί για κάποιο χαρακτηριστικό του, χρησιμοποιώντας διάφορους χαρακτηρισμούς), ο εκφοβισμός (όταν το παιδί δέχεται απειλές από τους συμμαθητές του, προκειμένου να κάνει ό,τι του λένε),  η φυλετική βία (όταν το παιδί κακοποιείται λόγω διαφορετικής φυλής ή εθνικότητας από τους συμμαθητές του), η διαδικτυακή βία (όταν το παιδί δέχεται διαδικτυακές απειλές ή/και εκτίθενται προσωπικά του στοιχεία – φωτογραφίες, βίντεο κλπ – χωρίς τη συναίνεσή του στο διαδίκτυο). Η σχολική βία έχει πολλές μορφές και συχνά συμβαίνει και εκτός σχολείου. Γι’ αυτό το λόγο, πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμό.
    Ωστόσο, πολλά παιδιά που υφίστανται σχολική βία δεν το αναφέρουν ποτέ, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς να έχουν βοήθεια. Για το λόγο αυτό, είναι  σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να παρατηρούν τη συμπεριφορά των μαθητών τους και να επεμβαίνουν μόλις διαπιστώσουν κάτι ύποπτο, οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους, να συζητούν μαζί τους και να είναι πάντα πρόθυμοι να τα ακούσουν, και κυρίως εμείς ως ενήλικες να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας μπροστά σε παιδιά. Αν εμείς πρώτοι δε δείξουμε σεβασμό στο συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητά του, τα παιδιά θα ακολουθήσουν το κακό μας παράδειγμα.
                                                                                                              Η εκπαιδευτικός


                                                                                                                 Τελάκη Σοφία
 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης