21 Μαρ 2015

ΞΕΦΟΡΤΩΣΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΛΑΔΙ

Η ελιά είναι πολύτιμη γιατί μας προσφέρει όλο τον εαυτό της. Είπαμε ήδη ότι παίρνουμε το ελαιόλαδο για τα φαγητά μας αλλά και τους καρπούς της που τους τρώμε ωμούς ή μαγειρευτούς. Όμως μας δίνει πολλά πολλά ακόμη. Από αυτήν τίποτα δεν πετάγεται!
Για τα πολλά προϊόντα της ελιάς μας μίλησαν αυτήν την εβδομάδα η Ειρήνη και η Λυδία.

Τα κορίτσια μας έμαθαν ότι τα φύλλα της ελιάς, γνωστά για τη θεραπευτική τους δράση, χρησιμοποιούνται σαν ρόφημα. Επίσης τα χρησιμοποιούμε για στρώματα, ζωοτροφές και λιπάσματα.
Όταν πάμε τις ελιές στο ελαιοτριβείο παίρνουμε εμείς το λάδι και το ελαιοτριβείο όλα τα υπόλοιπα: το ξύλο από το κουκούτσι της ελιάς, την φλούδα, τα φύλλα, ίσως και μικρά κλαδάκια, όπως επίσης και κάποια κιλά χώμα που αναπόφευκτα υπάρχει μέσα στα τσουβάλια. Όλα αυτά το ελαιοτριβείο τα πουλάει στο πυρηνελουργείο και αυτό με την σειρά του τα επεξεργάζεται με χημικό τρόπο, έτσι ώστε να κρατήσει το ελάχιστο λάδι που έμεινε. Αυτό το λάδι λέγεται πυρηνέλαιο και το χρησιμοποιούμε ως καύσιμη ύλη και στην κατασκευή σαπουνιών.
Παίρνουμε ακόμα το πυρηνόξυλο από τα κουκούτσια, που επίσης το χρησιμοποιούμε σαν καύσιμη ύλη.









Μας είπαν πως το ξύλο της ελιάς χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη ακόμα και στα σπίτια μας για να ανάβουμε το τζάκι και να ζεσταινόμαστε το χειμώνα.  Το χρησιμοποιούμε και για στύλους σε αγροτικά εργαλεία, για να φτιάχνουμε έπιπλα και πολλά άλλα αντικείμενα. Από τη στάχτη του ξύλου παλιά έφτιαχναν την αλυσίβα για να πλένουν τα ρούχα.
Χρησιμοποιείται στα χρώματα που ζωγραφίζουμε και σε αυτά που βάφουμε το σπίτι μας.  Το βάζουμε στα βερνίκια που προστατεύουν τα έπιπλά μας. Το βάζουν και στα καλλυντικά μας αλλά και στα αντηλιακά μας!












Η Λυδία και η Ειρήνη μας ανέφεραν πως με το λάδι φτιάχνουμε κεριά και σαπούνια για πλύσιμο σώματος και ρούχων. Μας έφεραν μάλιστα και δυο μοσχομυρωδάτα σαπούνια φτιαγμένα από ελαιόλαδο. 

Κι επειδή εμείς οι Έλληνες μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι βάλει η φαντασία μας, τα κορίτσια μας έφεραν να γευτούμε μαρμελάδα από ελιά, αρωματισμένο ελαιόλαδο και σάλτσα ελιάς για μακαρόνια. Κρίμα που δεν κρατούσα ένα πακέτο μακαρόνια να το γευτούμε ολοκληρωμένο!



















Έφτιαξαν επίσης και μία υπέροχη κατασκευή για την τάξη μας.

Μπράβο Ειρήνη! Μπράβο Λυδία!
Υπέροχη δουλειά!

 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης