9 Νοε 2014



ΞΕΦΟΡΤΩΣΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ 
ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΛΑΔΙ 

Ελιά! Σύμβολο ειρήνης, σοφίας, τύχης και νίκης. Η ελιά μας τρέφει, μας συντηρεί, μας προστατεύει, μας τονώνει, μας θεραπεύει και μας εμπνέει. Η ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο που κληρονομήσαμε από τους αρχαίους προγόνους μας. Με αυτό το θέμα ξεκινούν φέτος την Ευέλικτη  Ζώνη οι μαθητές του Β2. 
   Η ελιά συνδέεται με την ιστορία, τον πολιτισμό μας και ιδιαίτερα με την Κρήτη, αφού η καλλιέργειά της είναι αρκετά διαδεδομένη στο νησί μας. Ο σημαντικός ρόλος της στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας καθώς και η εξέχουσα θέση που κατέχει στη διατροφή και την υγεία μας την καθιστούν ένα θέμα κατάλληλο προς επιλογή. 

Ξεκινάμε λοιπόν την παρουσίασή μας με την ιστορία της ελιάς και χρήσεις αυτής στο πέρασμα των αιώνων, όπως πολύ όμορφα μας παρουσίασαν ο Μιχάλης και ο Βασίλης.
Είδαμε εικόνες απολιθωμένων φύλλων ελιάς που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και τα παιδιά μας μίλησαν για την ιδιαίτερη σημασία της κατά την Μινωϊκή εποχή. Μας έδειξαν ιδεογράμματα με απεικονίσεις σχετικές με την ελιά
καθώς και τοιχογραφίες από το παλάτι της Κνωσού. Μίλησαν για τον Όμηρο καθώς στα έπη του αναφέρεται πολλές φορές η ελιά. Εσείς γνωρίζατε ότι ο Οδυσσέας είχε φτιάξει το κρεβάτι του από ξύλο ελιάς; Ξέρατε ότι οι γυναίκες άλειφαν με λάδι τα μαλλιά και τους χιτώνες τους για να δώσουν λάμψη στα λευκά ρούχα; Το χρησιμοποιούσαν επίσης, και στην καθαριότητα του σώματός τους αφού μετά το μπάνιο τους αλείφονταν με ελαιόλαδο.
Με ένα κλαδί ελιάς έρχονταν οι αγγελιοφόροι για να ζητήσουν ειρήνη.  Ένας μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας, ο Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε πολύ το ελαιόλαδο για να γιατρέψει τους αρρώστους από πυρετούς, μικρές πληγές και δηλητηριάσεις. Πίστευε, ακόμα, ότι η ελιά μας κρατάει ζεστούς το χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι. 
Και φυσικά δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στη χρήση της ελιάς στους Ολυμπιακούς αγώνες και στα Παναθήναια, αφού ο νικητής έπαιρνε τον κότινο(στεφάνι ελιάς) κι έναν αμφορέα γεμάτο ελαιόλαδο. 
Στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν τους δικούς τους αμφορείς 


κι έφυγαν με έναν κότινο στα κεφαλάκια τους, δώρο του Μιχάλη και του Βασίλη. 

Μπράβο σας παιδιά. Υπέροχη παρουσίαση! 

Την άλλη βδομάδα θα σας μιλήσουμε για την ελιά στη Μυθολογία. 

 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης