16 Νοε 2014


ΞΕΦΟΡΤΩΣΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΙΑ 

ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΛΑΔΙ

Η ΕΛΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Από την πλούσια ελληνική μυθολογία δεν θα  μπορούσε να λείπει η παρουσία της ελιάς, όπως πολύ όμορφα μας παρουσίασαν τα κορίτσια του Β2 Δήμητρα και Αλεξάνδρα.
           Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με την παρουσία της ελιάς μέσα στους ελληνικούς μύθους. Η Δήμητρα και η Αλεξάνδρα, μέσα από Power Point, που δυστυχώς δεν κατάφερα να ανεβάσω, μας αφηγήθηκαν την φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την ονομασία και προστασία της Αθήνας
καθώς και για τον Αλιρρόθιο, γιο του Ποσειδώνα, τον οποίο διέταξε ο πατέρας του μετά την ήττα του να κόψει με τσεκούρι όλες τις ελιές της Αθήνας.
       Μας παρουσίασαν τον Αρισταίο, ο οποίος δίδαξε τους ανθρώπους πώς να μπολιάζουν τις ελιές και να αλέθουν τον καρπό τους για να παίρνουν το πολύτιμο αλλά άγνωστο ως τότε ελαιόλαδο.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ηρακλής, αφού το ρόπαλο που κρατούσε για να αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους ήταν φτιαγμένο από αγριελιά.

Κατά την γέννηση του Θεού Απόλλωνα, η μητέρα του στηρίχτηκε σε μια αγριελιά και τα φύλλα αυτής έγιναν χρυσά. Τέλος, μας μίλησαν για την Ελαΐς, τη Σπερμώ και την Οινώ, που πρόσφεραν λάδι, σιτάρι και κρασί στους Αχαιούς όσο περίμεναν στη Δήλο να αρχίσουν την εκστρατεία τους εναντίον την Τροίας.

Την παρουσίασή τους ομόρφυνε περισσότερο η κατασκευή τους και το έντυπο υλικό με όλους τους μύθους συγκεντρωμένους, που μοίρασαν σε όλα τα παιδιά.









Κλείσαμε το θέμα μας με λίγη διασκέδαση δραματοποιώντας την μάχη της θεάς Αθηνάς και του Ποσειδώνα. 
Μπράβο σας κορίτσια. Υπέροχη δουλειά.
Την άλλη εβδομάδα θα σας μιλήσουμε για την σημασία της ελιάς και του ελαιόλαδου στο χριστιανισμό.

 
47ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Κρασαδάκη 19, Ηράκλειο, 2810323225, mail@47dim-irakl.ira.sch.gr - Κατασκευή Αλέξανδρος Ρονιώτης